Sorunu çözmek için, sorunu bilmek gerek.
Yeniden Refah Partisi olarak bizler Urfayı tanıyor, sorunlarını biliyoruz. Eksikleri belirliyor, yapılan yanlışları düzeltmek için Çözümler sunuyoruz.
Genel olarak sorunun kaynakları;
Yanlış yapılan Projeler.
Ödenek ayrılmayan Projeler.
Yatırım Programına alınmayan Projeler.
Yatırım Programına alınıp ödenek ayrılmayan Projeler olarak sıralayabiliriz.
Şanlıurfa Birecik çevre yolu projesi;
Başlama bitiş tarihi: 2022-2025
Proje tutarı: 811.381.860 TL
Yolun Uzunluğu: 78 km
2022 ödeneği: 11.000 TL
Gaziantep Nizip yolunun %85’i bitmişken Şanlıurfa Birecik yolu için şimdiye kadar bir çalışma yapılmaması Şanlıurfaya yapılan negatif ayrımcılığı net bir şekilde gözler önüne sermekte. Bu durumu Urfalı hemşehrilerimin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz…Şanlıurfa Akçakale yolu projesi;
Başlama bitiş tarihi: 2016-2019
Proje tutarı: 368 milyon TL
Yolun uzunluğu: 56 kmOrtalama her gün 10.000 aracın geçtiği, Akçakale sınır kapısına açılan, 56 km’lik Şanlıurfa Akçakale Karayolu yolu ile ilgili 2013 yılında yapılan ihale sonradan iptal edilmişti.Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 yılında yeniden ihaleye çıktığı bu projeye göre, 56 km’lik yolun tamamı sıcak asfalt olacak. 13 adet hemzemin geçit ve 4 adet farklı seviyede kavşak yapılması düşünülen yol için şimdiye kadar, Akçakale/Şanlıurfa güzergahına doğru sadece 15 km lik asfaltlama çalışması yapılabilmiş.Diğer bir sorunlu bölge olan, Akçakale yolunu Evren sanayi ve Organize sanayi bölgesine bağlayan yenice kavşağı 2015 yılında çevik kuvvet kavşağı ile beraber tek kalemde ihale edildi. Ancak ihaleye itiraz edildi, konu mahkemeye taşındı, ve kamu ihale kurumu ihaleyi iptal etti.Karayolları Genel müdürlüğü 2017 yılında Şanlıurfa çevre yolları ve köprülü kavşak yapım işleri adı altında yeniden ihaleye çıktı.Yapılan ödenekler sadece çevik kuvvet köprülü kavşağına aktarıldığı için, Akçakale yolu üzerinde bulunan, Evren sanayi ve Organize sanayi bölgesine açılan, yonca yaprağı şeklinde projelendirilen, yer tahsisi ve sözleşmesi yapılan Yenice kavşağında, ödenek yapılmadığı için geçen 5 yılda maalesef bir arpa boyu yol alınamamıştır…
Viranşehir çevre yolu;
22 km uzunluğuna sahip Viranşehir çevre yolu yüksek kamulaştırma maliyeti nedeniyle iptal edilmiş, yerine 4 adet kavşak, 5 adet üst geçit, 1 adet köprüden oluşan, uzun ve ağır araçların şehir merkezine girmeden yoluna devam edebilmesi için 13 km’lik yeni bir çevre yolu projesi hazırlanmıştır. 2020 yılı yatırım programına alınan bu proje için ödenek ayrılmadığı için şimdiye kadar ihalesi yapılamadı…
Şehir merkezi;
2016 yılında projelendirilen, Karaköprü ilçe merkezinde tıkanan trafiği rahatlatması için, üç adet farklı köprülü kavşak Projesi hazırlanmıştı. Fuar kavşağı, Balıkayağı kavşağı, ve Metrolife kavşağını kapsayan köprülü kavşak projeleri Karayolları Genel müdürlüğünce uzun zaman geçmesine rağmen onaylanmadığı için, yapımına bir türlü başlanamamıştır…
Şanlıurfada zaten hiçbir yol projesi zamanında bitirilememiştir.
Altı ayda bitirilmesi düşünülen çevik kuvvet kavşağı üç yılda, iki yılda bitirilmesi gereken kuzey batı çevre yolu ise yedi yılda bitirilebilmiştir?Gerçekleşen son seçimlerde İktidar partisine 8, Cumhur ittifakına 9 vekil olmak üzere, ayrıca 14 belediyeden 12’sini Ak partiye, 13’ünü Cumhur ittifakına vermesinin karşılığı bu mu olmalı Şanlıurfaya…Acil ve öncelikli önem arz eden yol köprü ve kavşakların bir an önce bitirilip şehrin trafiğini rahatlatmak adına yetkililer ile bu şehrin vekilleri ne yapmakta acaba demekten kendimizi alamıyoruz…
Güncel;
10 yıl önce yanlış bir proje olarak yapılan, şimdi ise ihtiyaca cevap veremeyen, beş bulvarın kesişme noktası olan Abide kavşağında yeni bir tadilat çalışması başlatılmış bulunmakta. Aceleye getirildiğini düşündüğümüz Abide kavşağı köprü düzenlemesinin etraflıca düşünülüp yapılması gerektiğini, 10 yıllık değil 100 yıllık öngörü ve bakış açısıyla projeler yapmak zorunda olduğumuzu hatırlatırız.
Abide kavşağı yap/boz, deneme/yanılma projelerinin yapılacağı bir yer/bölge değildir.
Öneri:
Diyarbakırda bulunan Karayolları 9. Bölge müdürlüğünün Şanlıurfa’ya alınması, işlemlerin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için önem arz etmektedir.
2022 Ocak ayı itibari ile;
Diyarbakır trafiğe kayıtlı araç sayısı 129.330
Şanlıurfa’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 264.091
Yeniden Refah Partisi olarak bizler, görevimiz gereği ve sorumluluğumuzun bilincinde olarak şehrimiz için gerekli olan tüm faydalı proje ve çalışmalara destek olup, katkı sunabileceğimizi belirtmek isteriz.
Bu duygu ve düşüncelerle, yetkililerin yetkilerini kullanmaya, Sorumluların ise sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.Yeniden Refah Partisi
GM Ekonomik işler 2. Bölge Başkanı
İbrahim Halil Koçbaba