SAĞLIK
Yayınlanma: 06 Şubat 2025 - 16:43
Güncelleme: 06 Şubat 2025 - 18:03
Şanlıurfa'da Sağlık Krizi! Kadın Doğum Servisinde Büyük Tepki
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Acil Servisi'nde hastalara kötü muamele edildiği iddiaları gündemde. Hastalar, hakaret ve sert tavırlarla karşılaştıklarını belirtiyor. Geceleri yardım taleplerinin görmezden gelindiği öne sürülüyor. Hastane personeli yoğunluk nedeniyle gerginlik yaşandığını savunsa da, vatandaşlar yetkililerden acil açıklama ve çözüm bekliyor.
SAĞLIK
06 Şubat 2025 - 16:43
Güncelleme: 06 Şubat 2025 - 18:03
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Acil Servisi’nde hastalara kötü muamele edildiğine dair ciddi iddialar gündeme geldi. Hasta ve hasta yakınlarının öne sürdüğü iddialara göre, sağlık personeli hastalara hakaret ediyor, sert ve insan onuruna yakışmayan bir tutum sergiliyor.
Hastalar Çaresiz: “Hakarete Uğruyoruz!”Hastaneye tedavi için gelen birçok hasta, personelin kendilerine kaba davrandığını ve hatta hakaret ettiğini öne sürüyor. İsmini vermek istemeyen bir hasta yakını, “Buraya Şifa bulmaya geliyoruz ama karşılaştığımız muamele bizi çok yıpratıyor. Sadece bir soru sorduğumuzda bile azarlanıyoruz, bağırılarak cevap alıyoruz” dedi.Gece Yarısı Yardım İsteyen Hastalar Duymazdan GeliniyorKadın doğum servisi hastaları da acil serviste yaşananlarla benzer sorunlardan yakınıyor. Serviste yatan hastalardan biri, geceleri yardım istediklerinde personelin ilgisiz davrandığını belirterek, “Ağrımız olduğunda ya da yardıma ihtiyacımız olduğunda kimse ilgilenmiyor. Hatta bazen söyleniyoruz diye tersleniyoruz” diye konuştu.Hastane Personeli Savunmada: “Yoğunluk Nedeniyle Gerginlik Yaşanıyor”Bazı hastane personelleri ise yoğunluk ve yetersiz personel sayısı nedeniyle zaman zaman hastalarla gerilim yaşandığını kabul ediyor. Ancak hastalar, bunun bir mazeret olmadığını ve kendilerine insan onuruna yakışır şekilde davranılması gerektiğini belirtiyor.Yetkililerden Acil Eylem BekleniyorVatandaşlar, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane yönetiminden konuya ilişkin resmi bir açıklama bekliyor. İddialar karşısında hastane yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olurken, sağlık alanında insan onuruna yakışır koşulların sağlanması için daha fazla denetim talep ediliyor. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Abdullah Solmaz’a Soruyoruz:- Hastanelerde denetim mekanizması nasıl işliyor? Kadın Doğum Acil Servisi'ndeki iddialar üzerine herhangi bir inceleme başlatıldı mı?
- Sizin yerinize kararları başkalarının aldığı ve hastane yönetiminde etkin olmadığınız iddialarına ne diyorsunuz?
- Vatandaşların sık sık şikâyet ettiği sağlık hizmetlerindeki sorunlar neden çözülmüyor? Personel eksikliği mi var?
- Hastane çalışanlarına hasta hakları ve iletişim konusunda herhangi bir eğitim veriliyor mu? Bu tür şikâyetlerin önüne nasıl geçmeyi planlıyorsunuz?
- Bu iddialar hakkında bir soruşturma başlatılacak mı? Kamuoyunu bilgilendirecek resmi bir açıklama yapacak mısınız?
İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa'da sağlık çalışanları ciddi personel eksikliğiyle karşı karşıya. Çalışan başına düşen hasta sayısı oldukça fazla. Yıllardır sağlık çalışanlarının Şanlıurfa'dan tayin isteyerek gitmek istemesinin nedenlerini sorgulamadığımız sürece, onlar da bu şehirden ayrılmanın yollarını aramaya devam edeceklerdir. Bu sorunların başlıca nedenleri şunlardır: Az personelle çok iş yüklenmesi, Kadrosu hastanede olup, torpille daha rahat yerlerde görevlendirilmesi, Yöneticilerin asli görevleri yerine sendikacılıkla ilgilenmesi, Liyakat esasına göre yönetici atamalarının yapılmaması, Sağlık sisteminin belirli kişi veya grupların tekelinde olması, Eyyübiye Hastanesi'nde liyakat sahibi servis sorumlularının hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınarak, belirli sendikal bağlantıları olan kişilerin bu görevlere getirilmesi. Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Ancak temel mesele, sağlık sisteminde adaletin, liyakatin ve eşitliğin sağlanmasıdır. Aksi takdirde, Şanlıurfa sağlık çalışanları için bir cazibe merkezi olmaktan uzak kalmaya devam edecektir.