Netflix'in Stanford Twin deneyini temel alan "You Are What You Eat" adlı belgesel dizisi, vegan beslenmeyi ve bunun sağlığımız üzerindeki etkisini övüyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarının köklü faydaları olsa da beslenme uzmanları belgeselin çalışmanın bulgularını abartmış olabileceğini söylüyor.Ocak ayının başlarında yayınlanan belgesel, geçen Aralık ayında yayınlandıktan sonra manşetlere çıkan Stanford Medicine çalışmasının sekiz katılımcısını konu alıyor.Sekiz haftalık deneye, tümü genel olarak sağlıklı ve kardiyovasküler hastalık içermeyen 22 çift tek yumurta ikizi dahil edildi. Her çiftten bir ikiz, sebze, meyve ve tam tahıllar açısından zengin vegan veya sağlıklı bir omnivor diyetiyle eşleştirildi.Bitki bazlı diyet uygulayan katılımcılar, "kötü" LDL kolesterolünde ve açlık insülin seviyelerinde daha önemli azalmalar gördü ve etçillere göre daha fazla kilo kaybetti.Yazarlar, çalışmanın vegan beslenmenin geleneksel omnivor beslenmeden daha sağlıklı olduğunu iddia etmenin çığır açıcı bir yolunu sunduğunu söyledi.Ancak araştırmaya dahil olmayan araştırmacılar, belgesele ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini söylüyor.
'Çok farklı bir tablo'
Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi ve Araştırma'da yardımcı doçent olan Dr. Pol Grootswagers, belgeselin, çalışmanın resmi bilimsel yayınlarından çok farklı bir tablo çizdiğini söylüyor.Örneğin belgeselde, hiçbir resmi araştırma yayınında belirtilmeyen vücut kompozisyonu ve biyolojik yaşla ilgili sonuçlar gösteriliyor."Grup etkileri bilimsel açıdan ilgi çekici olsa da Netflix belgeseli bireysel etkiler, deneyimler ve anekdotlar etrafında dönüyor. Bunları dinlemek eğlenceli olabilir, ancak çeşitli kafa karıştırıcı faktörlerden büyük ölçüde etkilenebilecekleri için neredeyse hiçbir bilimsel ilgisi yoktur. rastlantısal bulgular" diyor Healthnews'e .Dr. Pol GrootswagersÜstelik belgesel, araştırmacıların bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikleri ve hatta cinsel uyarılmayı değerlendirdiğini gösteriyor, ancak bunlardan çalışmada bahsedilmiyor.Grootswagers, belgeselin bilimsel sonuçlara dayanarak garanti edilmeyen sonuçlara vardığını söylüyor. Vegan diyet grubunda istatistiksel olarak anlamlı olan tek sonucun, LDL kolesterol ve insülin düzeylerinde azalma ve vücut ağırlığında azalma olduğuna dikkat çekiyor .
"Bulgular önemli ve genel olarak sağlık açısından faydalı. Ancak Netflix belgeselinin istediğinin aksine, denemede DXA taramaları aracılığıyla vücut kompozisyonu ölçülmediği için bildirilen kilo kaybının yağdan mı yoksa yağsız kütle kaybından mı kaynaklandığı hakkında hiçbir fikrimiz yok. izleyicinin inanması."Toronto merkezli kayıtlı diyetisyen Abby Langer, blog yazısında belgeseli "vegan diyetinin reklamı" olarak nitelendiriyor. Amerikan diyetinin Amerika Birleşik Devletleri'nde bir numaralı ölüm nedeni olduğu gibi şüpheli iddialara dikkat çekiyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre kalp hastalığı ölümlerin önde gelen nedenidir, ancak sağlıksız beslenme buna katkıda bulunan faktörlerden yalnızca biridir.Gıda sistemi dönüşümüne yönelik küresel bir platform olan EAT'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Gunhild A. Stordalen, MD, belgeselin bitki açısından zengin bir beslenmenin faydalarını mükemmel bir şekilde vurguladığını söylüyor. Ancak, belirgin bir şekilde vegan yanlısı bir bakış açısına doğru eğiliyor. Instagram'da şunları yazdı: "Unutmayın, bitki bazlı alternatifler genellikle çevre dostu olsa da her zaman en sağlıklı seçenek değildir."
Dr. Pol Grootswagers
Araştırma aslında ne buldu?
Belgeseli izlemeyen Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi'nde yardımcı doçent olan Dr. Jacob Mey, genel olarak tek bir çalışmanın nadiren bir şeyi kanıtladığını söylüyor.Bununla birlikte, Stanford Twin deneyi, vegan beslenmenin çoğu birey için kardiyometabolik sağlığı iyileştirmedeki yararlarına ilişkin güçlü ek kanıtlar ekliyor.Sekiz haftalık çalışmadan vegan beslenmenin uzun vadeli etkileri hakkında sonuç çıkarmak zor olsa da Mey, bunu daha uzun bir süre takip etmenin vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan kişilerde kardiyometabolik sağlık önlemlerini iyileştirme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. ) veya yüksek LDL kolesterol düzeyleri.Deneme sırasında, vegan diyeti uygulayan katılımcılarda LDL kolesterol düzeyleri ortalama 110,7 mg/dL'den 95,5 mg/dL'ye, omnivorlarda ise 118,5 mg/dL'den 116,1 mg/dL seviyelerine düştü. Bu seviyeler, 100 ile 129 mg/dL arasında değişen "optimuma yakın/optimalin üstünde" kategorisine girer.Vegan katılımcılar açlık insülininde yaklaşık %20'lik bir düşüş gösterdi. Yüksek insülin seviyeleri tip 2 diyabetle ilişkilidir. Bununla birlikte, açlık insülin seviyeleri her iki grup için de normaldi; veganlar arasında ortalama 11,4 uIU/mL ve omnivorlar arasında 14,7 uIU/mL.Quackwatch.org'da beslenme bilimi danışmanı olan MS David Lightsey, "%20 kulağa faydalı geliyor, ancak gerçekte bu tamamen normal iki değer arasındaki anlamsız bir karşılaştırmadır" diye yazıyor.Her iki diyette de kilo kaybı gözlenirken, veganlar etçillere göre ortalama 4,2 kilo daha fazla kaybetti.
Jacob T. Mey, PhD, RD